A Nemzetgazdasági Miniszter 51/2014. (XII.31.) NGM rendelete az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról

2015-01-07, 09:21:37

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTER 51/2014. (XII. 31.) NGM RENDELETE AZ ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALOM ELLENŐRZŐ RENDSZER MŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN A KOCKÁZATOS TERMÉKEK MEGHATÁROZÁSÁRÓL

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (33) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva − a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § (2) bekezdése alapján a földművelésügyi miniszter egyetértésével − a következőket rendelem el:

1. § A kockázatos élelmiszerek körét az 1. melléklet, az egyéb kockázatos termékek körét – az „ex.” jelzéssel ellátott vámtarifaszámok alá tartozó termékek kivételével – a 2. melléklet szerint az adópolitikáért felelős miniszter határozza meg.

2. § E rendelet alkalmazásában kockázatos termék a kockázatos élelmiszer, illetve a kockázatos egyéb termék.

3. § E rendelet alkalmazásában a vám- és statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 1987. július 23-i 2658/87 EGK tanácsi rendelet I. számú mellékletének (a Kombinált Nómenklatúrának) a bejelentéskor hatályos besorolási rendjét kell alkalmazni.

1. melléklet az 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelethez

Vámtarifaszám

Kockázatos élelmiszerek megnevezése

 

0201

Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve

 

0202

Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva

 

0203

Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

 

0204

juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva

0205

Ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér húsa frissen, hűtve vagy fagyasztva

0206

Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva

0207

A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva

0208

Más hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség frissen, hűtve vagy fagyasztva

0209

Sovány húsréteget nem tartalmazó sertészsiradék (szalonna) és baromfizsiradék, nem olvasztott vagy másképpen nem kivont, frissen, hűtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve

0210

Hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből

0302

Hal frissen vagy hűtve a 0304 vtsz. alá tartozó filézett és más halhús kivételével

0303

Fagyasztott hal, a 0304 vtsz. alá tartozó filézett és más halhús kivételével

0304

Halfilé és más halhús (aprított is), frissen, hűtve vagy fagyasztva

0401

Tej és tejszín nem sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül

0402

Tej és tejszín sűrítve vagy cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával

0403

Író, aludttej és tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej és tejföl sűrítve vagy cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve vagy gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is

0404

Tejsavó sűrítve vagy cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával is; máshol nem említett, természetes tejalkotórészeket tartalmazó termék cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

0405

Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények (vajkrém)

0406

Sajt és túró

0407

Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve

0408

Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

0409

Természetes méz

0601

Hagyma, gumó, gumós gyökér, hagymagumó, gyökércsíra és rizóma vegetatív nyugalmi állapotban, fejlődésben, növekedésben (vegetációban) vagy virágzásban; cikórianövény és gyökér, a 1212 vtsz. alá tartozó gyökér kivételével

0602

Más élő növény (beleértve azok gyökereit is), dugvány és oltvány; gombacsíra

0701

Burgonya frissen vagy hűtve

0702

Paradicsom frissen vagy hűtve

0703

Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve

0704

Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelmezési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen vagy hűtve

0705

Saláta (Lactuca sativa) és cikória (Cichorium spp.) frissen vagy hűtve

0706

Sárgarépa, fehérrépa, salátának való cékla, bakszakáll, gumós zeller, retek és élelmezési célra alkalmas más hasonló gyökér, frissen vagy hűtve

0707

Uborka és apró uborka frissen vagy hűtve

0708

Hüvelyes zöldség, hüvelyben vagy kifejtve, frissen vagy hűtve

0709

Más zöldség frissen vagy hűtve

0710

Zöldség (nyersen, vagy gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva

0711

Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósítóoldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban

0712

Szárított zöldség egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve

0713

Szárított hüvelyes zöldség kifejtve, hántolva vagy felesen is

0714

Manióka, nyílgyökér, szálepgyökér, csicsóka, édesburgonya és magas keményítő- vagy inulintartalmú hasonló gyökér és gumó frissen, hűtve, fagyasztva vagy szárítva, egészben, szeletelve vagy labdacs (pellet) formában tömörítve is; szágóbél

0803

Banán, beleértve a plantain fajtát is, frissen vagy szárítva

0801

Kókuszdió, brazildió és kesudió frissen vagy szárítva, héjastól is

0802

Más dióféle frissen vagy szárítva, héjastól is

0804

Datolya, füge, ananász, avokádó, guajava, mangó és mangosztán frissen vagy szárítva

0805

Citrusfélék frissen vagy szárítva

0806

Szőlő frissen vagy szárítva

0807

Dinnye (beleértve a görögdinnyét is) és papaya frissen

0808

Alma, körte és birs frissen

0809

Kajszibarack, cseresznye, meggy, őszibarack (beleértve a nektarint is), szilva és kökény frissen

0810

Más gyümölcs frissen

0811

Gyümölcs és diófélék nyersen vagy gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is

0901

Kávé nyersen, pörkölve vagy koffeinmentesen is; kávéhéj és -burok; bármilyen arányban valódi kávét tartalmazó pótkávé

0904

Bors (Piper fajta); paprika (Capsicum vagy Pimenta fajta) szárítva, zúzva vagy őrölve